Ieder jaar in het laatste weekend van oktober gaat de wintertijd in en wordt de klok een uur teruggezet. Dit jaar gebeurt dat in de nacht van 26 op 27 oktober. Hierdoor worden de dagen korter en krijgen we minder daglicht, maar het verzetten van de klok heeft ook invloed op je lichaam.

Je lichaam heeft namelijk een eigen ritme: je biologische klok, oftewel het circadiaans ritme. Dankzij deze biologische klok word je ’s avonds moe en val je in slaap, en word je ’s ochtends (als het goed is) weer uitgerust wakker. Een handig systeem, maar wanneer de klok een uur verzet wordt, kan dit ritme tijdelijk verstoord raken.

Het effect op je lichaam

Het aanpassen aan de wintertijd kan ervoor zorgen dat je slaapritme uit balans raakt in de dagen na de klokverzetting. Omdat de klok een uur teruggaat, kun je ’s avonds misschien moeilijker inslapen en ’s ochtends moeilijker uit je bed komen. Hierdoor kan je slaaptekort oplopen, wat kan leiden tot vermoeidheid, minder alert zijn en een korter lontje.

Gelukkig kun je je lichaam helpen wennen aan de wintertijd. We delen vijf tips:

1. Houd je aan een regelmatig slaapritme

Probeer je slaapritme zoveel mogelijk hetzelfde te houden als voorheen. Sta elke dag rond dezelfde tijd op en ga rond dezelfde tijd naar bed, zowel doordeweeks als in het weekend. Vermijd dutjes overdag; dit kan je slaapritme verstoren.

2. Zorg voor genoeg daglicht

In de wintertijd is er minder natuurlijk licht, wat je humeur en energieniveau kan beïnvloeden. Probeer daarom zoveel mogelijk daglicht op te zoeken, vooral in de ochtend. Open je gordijnen zodra je wakker wordt en overweeg, als het dan nog donker is, een daglichtlamp te gebruiken om je lichaam te helpen de dag goed te beginnen.

3. Beoefen intensieve yoga in de ochtend

Als je normaal ’s avonds intensieve(re) yoga doet, probeer dit tijdens de overgang naar de wintertijd in de ochtend te doen. Zo kan je lichaam ’s avonds beter ontspannen en krijg je in de ochtend juist een energieboost.

4. Creëer een ontspannende avondroutine

De donkere dagen kunnen ervoor zorgen dat je je eerder slaperig voelt. Om ervoor te zorgen dat je slaapritme gelijk blijft, kun je een vast avondritueel creëren. Lees een boek, neem een warm bad of doe rustige yoga-oefeningen, zoals Restorative yoga, Yoga Nidra of Yin yoga. Door elke avond dezelfde routine te volgen, bereid je je lichaam voor op een goede nachtrust.

5. Breng je geest tot rust met meditatie

De wintertijd kan ook effect hebben op je mentale welzijn, vooral door het gebrek aan daglicht. Een korte meditatie in de ochtend of vlak voor het slapengaan kan helpen om je geest tot rust te brengen en stress los te laten. Probeer een geleide meditatie, waarbij je je focus legt op je ademhaling of op het ontspannen van je lichaam.