Ervaar je bepaalde fysieke of psychische klachten en weet je niet exact waar dit vandaan komt? Dan kan het lonen om onderzoek te doen naar de meridianen in het lichaam. Maar wat zijn meridianen precies en waarom zijn ze belangrijk voor ons welzijn? Lees verder om hier achter te komen. Ontdek hoe yoga ervoor kan zorgen dat onze meridianen in balans zijn.

Begrijp de meridianen in het lichaam

Om erachter te komen of bepaalde klachten met een disbalans in je meridianen te maken heeft, is het eerst van belang om te begrijpen wat het zijn en wat de functie is.

Wat zijn meridianen?

Meridianen zijn energiebanen in ons lichaam die volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) levensenergie (ook wel Qi genoemd) door ons systeem verplaatsen. Het zijn onzichtbare verbindingslijnen die over het hele lichaam lopen en de connecties tussen het fysieke lichaam en het psychische lichaam weergeven.

Bij een disbalans in je levensenergie kunnen er lichamelijke en geestelijke klachten ontstaan. Door het concept van meridianen toe te passen, wordt het makkelijker om de effecten van onder andere emoties op ons lichaam en disbalans van het lichaam te begrijpen. Het wordt logischer om de verbindingen tussen verschillende delen in het lichaam te leggen.

Soorten meridianen

Er worden in totaal twaalf hoofdmeridianen onderscheiden, die elk gekoppeld zijn aan specifieke organen en functies in het lichaam. Hoewel elke energiebaan verbonden is aan een specifiek orgaan, heeft het ook invloed op andere delen van het lichaam. Iedere meridiaan heeft zowel een fysieke als een emotionele en mentale werking. Onderaan dit artikel vind je de twaalf hoofdmeridianen en hun functies.

Meridianen zijn verbindingslijnen die over het hele lichaam lopen en de connecties tussen het fysieke lichaam en het psychische lichaam weergeven.

Hoe raakt een meridiaan uit balans?

Elke meridiaan beïnvloed een ander lichaamsorgaan. Wanneer een meridiaan verstoord is, kunnen er zowel lichamelijke als psychologische klachten optreden. Een verstoring kan zich voordoen wanneer er:

  • Te weinig energie door een meridiaan stroomt.

  • Te veel energie door een meridiaan stroomt.

  • De energie die door een meridiaan stroomt stil is komen te staan.

Gelukkig zijn deze drie verstoringen allemaal te beïnvloeden op verschillende manieren om je meridianen weer in balans te krijgen.

Hoe je je meridianen in balans brengt met yoga

In yoga wordt er vaak gesproken over het openen en balanceren van energiebanen. Veel yogahoudingen (asana’s) zijn erop gericht om blokkades in de meridianen op te heffen en de vrije stroom van Qi (levensenergie) te bevorderen. Door regelmatig yoga te beoefenen, kun je de gezondheid van je meridianen verbeteren, wat ervoor kan zorgen dat je je over het algemeen beter voelt. Je meridianen rekken en strekken pept de organen op en helpt om een gezond bioritme te volgen. Laat de energie stromen door middel van deze zes strekkingen voor je meridianen.

Andere methoden om je meridianen in balans te brengen

Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde kunnen blokkades of onevenwichtigheden in de meridianen leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Door deze energiebanen in balans te brengen, kunnen we onze fysieke, mentale en emotionele gezondheid verbeteren. Naast yoga zijn er ook andere methoden om meridianen te balanceren, zoals:

  1. Acupunctuur

  2. Acupressuur

  3. Qigong

  4. Een spijkermat sessie

Op de meridianen die door je lichaam lopen zitten bepaalde punten waar de uiteinden van de meridianen aan de oppervlakte van ons lichaam komen. Hierdoor zijn de meridianen toegankelijk van buitenaf. Omdat er met acupunctuur, acupressuur en een spijkermat sessie druk uitgeoefend kan worden op deze punten, kan dit helpen om blokkades op te heffen. Dit kan de levensenergie helpen om weer vrij te gaan stromen.

De functies van de meridianen

Longmeridiaan (LU): Verantwoordelijk voor de ademhaling en het reguleren van de energie in de huid en haarvaten. Een goed functionerende longmeridiaan bevordert het vermogen om los te laten en ondersteunt gevoelens van waardigheid en eerlijkheid.

Dikke Darmmeridiaan (LI): Verantwoordelijk voor de eliminatie van afvalstoffen uit het lichaam en speelt ook een rol in de immuniteit. De dikke darmmeridiaan is ook betrokken bij het verwerken en het opruimen van emotionele bagage, wat zorgt voor mentale helderheid en besluitvaardigheid.

Maagmeridiaan (ST): De maagmeridiaan regelt de vertering van voedsel en de opname van voedingsstoffen. De maagmeridiaan heeft invloed op de emotie bezorgdheid en piekeren. Een goed functionerende maagmeridiaan bevordert tevredenheid en stabiliteit in het denken en helpt bij het verwerken van nieuwe informatie en ervaringen.

Miltmeridiaan (SP): De miltmeridiaan is betrokken bij de vertering en het transport van voedingsstoffen door het lichaam. De miltmeridiaan ondersteunt het vermogen om te concentreren en te reflecteren, en helpt bij het vinden van emotionele veiligheid en zorgzaamheid.

Hartmeridiaan (HT): De hartmeridiaan is verantwoordelijk voor de bloedsomloop en de regulatie van het bewustzijn en de emoties. Een gezonde hartmeridiaan bevordert innerlijke rust, vreugde, liefde, en een gevoel van verbondenheid.

Dunne Darmmeridiaan (SI): De dunne darmmeridiaan is verantwoordelijk voor het scheiden van de vloeistoffen en het transport van voedingsstoffen. Deze meridiaan speelt een rol in het maken van beslissingen en het scheiden van waarheid van illusie.

Blaasmeridiaan (BL): De blaasmeridiaan is verantwoordelijk voor de eliminatie van vloeistoffen en speelt ook een rol in het zenuwstelsel. Deze meridiaan ondersteunt de mentale veerkracht en het vermogen om flexibel te reageren op uitdagingen en veranderingen die zich voordoen.

Niermeridiaan (KI): De niermeridiaan reguleert de groei, ontwikkeling, reproductie en speelt een centrale rol in de energiehuishouding. Deze meridiaan is gekoppeld aan de emotie angst en speelt een centrale rol in het ontwikkelen van wilskracht, moed, en zelfvertrouwen.

Pericardiummeridiaan (PC): De pericardiummeridiaan beschermt het hart en reguleert de circulatie van bloed en de geest. Deze meridiaan beschermt het hart tegen emotionele stress en trauma. Ze helpt bij het verwerken van diepe emoties.

Drievoudige verwarmermeridiaan (SJ): De drievoudige verwarmermeridiaan houdt zich bezig met de regulatie van vloeistoffen en de distributie van energie in het lichaam. Deze meridiaan ondersteunt het vermogen om stress te hanteren en helpt bij het coördineren van sociale relaties en communicatie.

Galblaasmeridiaan (GB): De galblaasmeridiaan is verantwoordelijk voor de opslag en distributie van gal en heeft ook invloed op besluitvorming en moed. Ze bevordert assertiviteit en vastberadenheid.

Levermeridiaan (LV): De levermeridiaan speelt een rol in de opslag van bloed, de verdeling van energie en de regulatie van emoties. De levermeridiaan speelt een rol in het bevorderen van creativiteit, geduld, en het vermogen om plannen te maken en te visualiseren.

Het begrip van meridianen kan je helpen om bewuster te worden van de energiestromen in je lichaam en hoe je deze kunt optimaliseren voor een betere gezondheid en welzijn. Door yoga te beoefenen en aandacht te schenken aan je meridianen, zet je een belangrijke stap op weg naar een meer gebalanceerd en vitaal leven.