Chakrameditaties richten zich op de 7 belangrijkste energiecentra in ons lichaam, ook wel chakra’s genoemd. Je kunt je chakra’s zien als de huishouding van je lijf, een kleurrijke energiematrix die je helpt om in balans te blijven. Voel je dat je chakra’s uit balans zijn? Dan kan het fijn zijn om een chakrameditatie te doen. Tijdens de meditatie sta je telkens stil bij één van de zeven hoofdchakra’s om er zo voor te zorgen dat de energie weer vrij door je lichaam stroomt.

De zeven chakra’s

  1. Wortelchakra (Muladhara): Verantwoordelijk voor overleven, veiligheid en aarding. Het versterken van dit chakra kan door middel van rode jaspis, wat helpt bij doorzettingsvermogen en daadkracht.

  2. Heiligbeenchakra (Svadhisthana): Geassocieerd met creativiteit en seksualiteit. Oranje calciet kan helpen dit chakra te versterken door zijn reinigende en vitaliserende werking.

  3. Zonnevlechtchakra (Manipura): Richt zich op wilskracht en persoonlijke kracht. Het gebruik van honingcalciet kan energie en zelfvertrouwen stimuleren.

  4. Hartchakra (Anahata): Staat voor liefde, mededogen en emotionele balans. Aventurijn helpt bij geduld en motiveert om dromen waar te maken.

  5. Keelchakra (Vishuddha): Verbonden met communicatie en expressie. Angeliet biedt kalmering en draagt bij aan innerlijke vrede.

  6. Voorhoofdchakra (Ajna): Bekend als het derde oog, staat voor intuïtie en inzicht. Sodaliet helpt bij inzicht en trouw zijn aan jezelf.

  7. Kroonchakra (Sahasrara): Gericht op spirituele verbinding en verlichting. Amethist biedt bescherming en helpt stilte te vinden bij meditatie.

Zo doe je een chakrameditatie stap-voor-stap

1. Voorbereiding

  • Kies een rustige plek: Zorg voor een stille en comfortabele omgeving waar je niet gestoord wordt.

  • Gebruik een meditatiekussen: Dit helpt je om comfortabel te zitten.

  • Zet ontspannende muziek aan: Kies voor rustgevende achtergrondmuziek of stilte, afhankelijk van je voorkeur.

  • Aarden: Begin met een korte aardingsmeditatie om spanning te verlichten. Adem diep in en uit, voel je verbonden met de grond.

2. Visualisatie van de Chakra’s

  • Wortelchakra: Visualiseer een rode lichtbol aan de basis van je ruggengraat. Adem in en uit, voel de energie en veiligheid.

  • Heiligbeenchakra: Beeld je een oranje lichtbol in net onder je navel. Voel de creativiteit en levenskracht stromen.

  • Zonnevlechtchakra: Stel je een gele lichtbol voor in je buikstreek. Voel je wilskracht en persoonlijke kracht toenemen.

  • Hartchakra: Visualiseer een groene lichtbol in het midden van je borst. Voel liefde en emotionele balans.

  • Keelchakra: Beeld je een blauwe lichtbol in je keel in. Voel de kracht van communicatie en expressie.

  • Voorhoofdchakra: Visualiseer een indigo lichtbol tussen je wenkbrauwen. Voel je intuïtie en inzicht.

  • Kroonchakra: Stel je een paarse of witte lichtbol voor bovenop je hoofd. Voel de spirituele verbinding en verlichting.

Nadat je alle chakra’s hebt doorlopen, visualiseer je hoe ze allemaal met elkaar verbonden zijn door een stroom van licht. Blijf nog enkele minuten rustig zitten, geniet van de balans en het gevoel van harmonie.

3. Ademhaling en affirmaties

Om je meditatie extra kracht bij te zetten, kun je ervoor kiezen om bij elk chakra positieve affirmaties te herhalen:

  • Wortelchakra (Muladhara): “Ik ben veilig en geaard.”

  • Heiligbeenchakra (Svadhisthana): “Ik omarm mijn creativiteit en sensualiteit.”

  • Zonnevlechtchakra (Manipura): “Ik ben krachtig en zelfverzekerd.”

  • Hartchakra (Anahata): “Ik geef en ontvang liefde moeiteloos.”

  • Keelchakra (Vishuddha): “Ik communiceer duidelijk en eerlijk.”

  • Voorhoofdchakra (Ajna): “Ik vertrouw op mijn intuïtie en innerlijk weten.”

  • Kroonchakra (Sahasrara): “Ik ben verbonden met het universum en spirituele wijsheid.”:

4. Aarden en afsluiten

Kom langzaam terug naar het hier en nu. Beweeg je vingers en tenen, open je ogen en neem de tijd om weer volledig aanwezig te zijn.

Voordelen van een chakrameditatie

Chakrameditaties helpen bij het vinden van innerlijke rust, verminderen stress en angst, bevorderen emotioneel welzijn en verbeteren focus en concentratie. Regelmatige beoefening kan de energiestroom harmoniseren en persoonlijke groei stimuleren. Door specifieke aandacht te geven aan elk energiecentrum, kun je blokkades opheffen en een diepere verbinding met je innerlijke zelf ontwikkelen. Wil je weten of je chakra’s goed doorstromen? Doe dan de chakra test!

Video: begeleide chakrameditatie

Wil je liever een begeleide chakrameditatie volgen, bekijk dan deze Chakrameditatie van Seth Kamphuijs. In deze video word je stap voor stap begeleid door de verschillende chakra’s, wat vooral handig kan zijn als je nieuw bent in chakrameditatie of gewoon liever een stem hebt die je door het proces leidt.