Wil je je nachtrust verbeteren of minder stress ervaren in je dagelijks leven? Een spijkermat is een populair hulpmiddel dat wordt gebruik voor ontspanning, pijnverlichting en het verbeteren van de algehele gezondheid. Het kan zorgen voor vermindering van verschillende fysieke en mentale klachten. Ben je benieuwd wat een spijkermat is, hoe je hem gebruikt en welke voordelen het je nog meer oplevert? Lees dan verder.

Wat is een spijkermat?

Een spijkermat is een mat die bestaat uit rondvormige pads met duizenden plastic ‘spijkers’ of noppen. Ondanks dat het er misschien oncomfortabel uitziet, voelt het juist ontspannend en therapeutisch voor het lichaam op erop te liggen. De spijkers stimuleren drukpunten op de huid, wat leidt tot verschillende positieve effecten. Het is te vergelijken met een drukpuntmassage.

De werking

Een spijkermat werkt door druk uit te oefenen op de meridianen die door ons lichaam heen lopen. Dit gebeurt ook bij acupressuur en acupunctuur. Meridianen zijn verbindingslijnen die over het hele lichaam lopen en de connecties tussen het fysieke lichaam en het psychische lichaam weergeven. Wanneer er een blokkade in de meridianen ontstaat, kunnen de levensenergie en bloedcirculatie geblokkeerd worden. Hierdoor kunnen verschillende lichamelijke processen niet optimaal verlopen en klachten ontstaan. Door de druk die een spijkermat op specifieke punten uitoefent, worden deze blokkades opgeheven en verbetert de doorbloeding. Dit zorgt er vervolgens voor dat afvalstoffen makkelijker kunnen worden afgevoerd.

De voordelen

Het gebruik van een spijkermat biedt verschillende voordelen voor zowel lichaam als geest:

  • Het kan zorgen voor ontspanning en stressvermindering

  • Het kan verlichting van spierspanning en pijn brengen

  • Het kan zorgen voor verbetering van de bloedcirculatie wat bijdraagt aan een betere afvoer van afvalstoffen.

  • Het kan de aanmaak van endorfine en oxytine stimuleren, twee belangrijke gelukshormonen.

De nadelen

Er zijn weinig nadelen aan het gebruik van een spijkermat. Het enige mogelijke nadeel is dat je lichaam de eerste paar keer moet wennen aan dat de spijkers scherp zijn. Daarom moet je de lengte van het gebruik ook rustig aan opbouwen. Je lichaam went hier vanzelf aan en dan zul je merken dat hoe langer je blijft liggen, hoe aangenamer het wordt.

Een spijkermat kopen

Er zijn verschillende plekken waar je een spijkermat kunt kopen, zowel online als in fysieke winkels. Een aanrader is de Flowee spijkermat, een Nederlands spijkermat merk verkrijgbaar op hun website. De Flowee spijkermat staat bekend om zijn hoge kwaliteit en duurzaamheid.

Andere opties zijn yogawinkels, sportwinkels en webshops gericht op gezondheid en welzijn. Let bij het kopen van een spijkermat op de kwaliteit van de materialen en lees recensies van anderen om een goede keuze te maken.

Spijkermat

Hoe gebruik je het?

Hoe lang mag je erop liggen?

Het gebruik van een spijkermat is eenvoudig. Begin met korte sessies van 5-10 minuten en bouw dit geleidelijk op naar 20, afhankelijk van hoe comfortabel het voor jou voelt. Geef je lichaam de tijd om aan de sensatie te wennen. Regelmatig gebruik zal de voordelen versterken en bijdragen aan een algeheel gevoel van ontspanning en welzijn.

Hoe ga ik op erop liggen of staan?

Zorg ervoor dat de mat op een vlakke ondergrond ligt. Vervolgens ga je er op liggen of staan en adem je rustig in en uit terwijl je je probeert te ontspannen. Heb je nog geen ervaring met een spijkermat? Behandel dan alleen de achterkant van het lichaam. Als je al wel ervaring hebt, kun je er ook met de voorkant van je lichaam op gaan liggen.

Wat doe ik aan tijdens een sessie?

Een tip voor beginners is om eerst een dunne laag kleding aan te hebben. Als je al meer ervaring hebt, kun je de spijkermat ook zonder kleding gebruiken.

Wanneer gebruik ik het?

Om de ervaring van het gebruik van dit product zo comfortabel mogelijk te maken kun je een sessie doen na bijvoorbeeld een meditatie of een yoga sessie. Hoe vaker je de spijkermat gebruikt hoe sneller je voordelen gaat merken.

Een spijkermat is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die op zoek is naar natuurlijke manieren om stress te verminderen, spierspanning te verlichten en het algehele welzijn te verbeteren. Met de juiste spijkermat, kun je thuis genieten van de vele voordelen die dit traditionele hulpmiddel te bieden heeft.