Ben je op zoek naar een manier om te ontspannen en tot rust te komen? Dan is een klankschalen sessie misschien wel iets voor jou. Deze vorm van geleide meditatie maakt gebruik van het geluid en de trillingen van speciale klankschalen om voor diepe ontspanning te zorgen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over klankschalen sessies en hoe je ermee kunt beginnen.

Wat is een klankschalen sessie?

Een klankschalen sessie bestaat uit een geleide meditatie waarbij gebruik wordt gemaakt van speciale klankschalen. Deze schalen zijn meestal gemaakt van een legering van verschillende metalen en produceren een uniek geluid en trilling wanneer erop wordt geslagen. Deze trillingen hebben een meditatieve werking. Tijdens een klankschalen sessie lig je comfortabel op een mat of zit je op een meditatiekussen, terwijl de begeleider de klankschalen om je heen plaatst en er zachtjes op slaat. De geluiden en vibraties van de klankschalen zijn vaak merkbaar en bevorderen een diepe lichamelijke en geestelijke ontspanning. Ze stimuleren alfagolven in de hersenen, wat leidt tot een rustigere geest en een gekalmeerd zenuwstelsel, waardoor het stressniveau in het lichaam afneemt.

Klankschalen sessie

Voordelen van klankschalen sessie

Een klankschalen sessie biedt volgens wetenschappelijk onderzoek verschillende voordelen voor je fysieke en mentale welzijn, waaronder:

  • Diepe ontspanning

  • Verbeterde concentratie

  • Bevordering van goede nachtrust

  • Verlichting van stress

  • Verhogen van het energielevel

  • Stimulatie van zelf herstellend vermogen

  • Opheffing van blokkades in het lichaam

  • In balans brengen van lichaam en geest

  • Verhogen van creativiteit

  • Verbetert het immuunsysteem

Omdat het op veel vlakken voordelen oplevert voor je fysieke en mentale welzijn, worden klankschalen sessies ook als therapie ingezet. Mensen voelen meestal meteen en al tijdens de sessie de effecten van de klankschalen sessie. Het kan zelfs een aantoonbaar effect hebben op de bloeddruk of de waarneming van pijn.

Hoe verloopt een klankschalen sessie?

Voor je een klankschalen sessie gaat doen, ben je misschien benieuwd hoe zo’n sessie eruit ziet. Dit is wat je kunt verwachten:

Begin van de klankschalen sessie

De sessie vindt meestal plaats in een rustige ruimte welke gedimd kan worden met kaarsen of zacht licht om een ontspannen sfeer te creëren. De therapeut of begeleider plaatst verschillende klankschalen in de ruimte, vaak op kussens of dekens voor de beste resonantie. Deze schalen kunnen variëren in grootte en geluid.

Zodra alles klaarstaat, begroet de begeleider de deelnemers en geeft een korte uitleg over wat ze kunnen verwachten, gevolgd door een korte meditatie- of ademhalingsoefening om de geest te kalmeren. Deelnemers worden gevraagd om comfortabel te liggen op een mat of kussen, of soms om rechtop te zitten als dat beter voelt.

Tijdens de klankschalen sessie

De begeleider slaat de schalen zachtjes aan met een klopper. Dit kan door de rand van de schaal te strijken of door er zachtjes op te tikken. De geluiden en trillingen bouwen zich op in intensiteit. De therapeut beweegt zich vaak door de ruimte, waarbij er verschillende schalen worden aangeslagen om een volledige geluidservaring te creëren. Soms worden de schalen dicht bij specifieke delen van het lichaam geplaatst om de trillingen directer te laten resoneren met die gebieden.

Deelnemers kunnen in een diepe meditatieve staat komen door de langdurige klanken en trillingen. Dit helpt bij het loslaten van stress en het bevorderen van ontspanning. De begeleider kan aanwijzingen geven om de ademhaling te reguleren zodat deze nog dieper wordt. Dit helpt bij het verder ontspannen van het lichaam en de geest.

Afsluiting klankschalen sessie

De sessie wordt geleidelijk aan beëindigd door de intensiteit van de klanken te verminderen. De begeleider kan gebruik maken van zachtere, kalmerende tonen om de deelnemers weer terug te brengen naar hun normale bewustzijnsniveau. De begeleider sluit meestal af met een korte nabespreking waarin deelnemers hun ervaringen kunnen delen of vragen mogen stellen. Na de sessie is het belangrijk om voldoende water te drinken en de tijd te nemen om rustig bij te komen.

Hoe werken klankschalen?

Klankschalen produceren geluidsgolven die via de lucht worden overgedragen aan het lichaam. Als er muziek aan staat met een harde bass en er staat een glas water in die ruimte, dan zie je kringen ontstaan in het water. Doordat ons lichaam voor een groot deel uit water bestaat, gebeurt met je lichaam hetzelfde door de trillingen van een klankschaal. Volgens wetenschappers dringen de trillingen door tot diep in je cellen, waardoor ze op zowel fysiek, emotioneel als geestelijk niveau effect hebben. Dit kan helpen bij het herstel van de natuurlijke frequentie van cellen die uit balans zijn door stress of ziekte. Je kunt het zien als een massage van binnenuit. Daarom wordt een klankschaal ook wel een klankschaal massage genoemd. Net als een fysieke massage, levert het verschillende voordelen op voor zowel je lichaam als geest.

Over het algemeen zorgen hogere tonen voor het verhogen van het energielevel en hebben lagere tonen juist een rustgevend effect. De verschillende toonhoogtes hebben invloed op de geluidsgolven van de hersenen. Deze zorgen ervoor dat we van een bèta staat (normale toestand) in een ontspannen (alfa) of meditatieve (thèta) staat terechtkomen of soms zelfs in een diepe slaapstand terechtkomen (delta).

Klankschalen sessie

Wie kan baat hebben bij klankschalen sessies?

Klankschalen sessies zijn geschikt voor een breed publiek, van mensen die op zoek zijn naar stressvermindering en betere slaap, tot degenen die verdieping willen in hun meditatiepraktijken of verlichting zoeken van chronische pijn en emotionele disbalans. Het is hierbij wel belangrijk om individuele omstandigheden en eventuele medische beperkingen in overweging te nemen. Bij twijfel kun je je huisarts raadplegen voor advies.

Klankschalen meditatie is ook zeer geschikt voor beginners omdat het een toegankelijke en laagdrempelige vorm van meditatie is. Je hoeft geen ervaring te hebben met meditatie of klankschalen om de voordelen ervan te ervaren.

Hoe begin je met klankschalen meditatie?

Als je wilt beginnen met klankschalen meditatie, zijn er verschillende mogelijkheden:

  1. Volg een groepssessie bij een gekwalificeerde klankschalen therapeut of meditatiecentrum bij jou in de buurt.

  2. Volg een individuele sessie bij een klankschalen therapeut voor een op maat gemaakte ervaring.

  3. Schaf je eigen set klankschalen aan en volg online tutorials of cursussen om te leren hoe je ze kunt gebruiken voor zelfmeditatie.

Zorg er in alle gevallen voor dat je een rustige en comfortabele omgeving creëert voor je klankschalen meditatie. Draag losse, comfortabele kleding en neem de tijd om volledig te ontspannen en je over te geven aan de ervaring.

Klankschalen meditatie is een krachtige en toegankelijke vorm van geleide meditatie die een breed scala aan voordelen biedt voor je fysieke en mentale welzijn. Of je nu deelneemt aan een groepssessie, individuele sessie of met je eigen set klankschalen mediteert, het is een waardevol instrument om meer ontspanning, balans en innerlijke rust in je leven te brengen. Experimenteer eens met klankschalen sessie en ontdek zelf wat deze bijzondere vorm van meditatie voor jou kan betekenen.

Starten met mediteren

Ben je naast klankschalen meditatie ook benieuwd naar andere vormen van mediteren? Yoga by Happinez biedt wel 400 verschillende meditaties, ademhalingsoefeningen en yogalessen aan. Van wandelmeditatie en chakrameditatie tot meditatie die zich richt tot dankbaarheid of een meditatie voor het slapen gaan. Probeer Yoga by Happinez 14 dagen gratis.