Wil je graag beginnen met mediteren? Ondanks dat de oefening zelf vaak redelijk simpel is, kan het in het begin best lastig zijn. Dat komt omdat we niet gewend zijn om voor langere tijd stil te zitten en je te concentreren. Dat voelt voor veel van ons wat vreemd. De moeilijkheid zit hem in je gedachten erbij houden en consistent zijn. In deze blog leggen we je uit wat mediteren precies is, wat de voordelen ervan zijn en geven we je tips om te mediteren voor beginners. Vervolgens kun je meteen aan de slag met een meditatie die geschikt is voor beginners.

Wat is meditatie?

Meditatie is een techniek waarbij je je aandacht richt op het huidige moment, zonder oordeel. Je concentreert je onafgebroken op iets specifieks voor een bepaalde periode, zoals bijvoorbeeld je ademhaling of hartslag. Je probeert bij mediteren je aandacht naar binnen te keren om te zien wat zich daar afspeelt in plaats van dat je bezig bent met externe factoren. Het doel van meditatie varieert, maar vaak gaat het om het verminderen van stress, het bevorderen van emotioneel welzijn, en het vergroten van zelfbewustzijn en concentratie. Door regelmatig te mediteren, kun je leren om met meer aandacht en acceptatie in het leven te staan. Meditatie kan zittend, liggend, wandelend of in andere houdingen worden beoefend en kent vele vormen.

Waarom zou je beginnen met mediteren?

Er zijn veel redenen waarom mensen besluiten om te beginnen met mediteren. Vaak hangen deze redenen samen met iemand zijn of haar persoonlijke doelen, behoeften en overtuigingen. Een van de belangrijkste reden waarom mensen gaan mediteren is om rust en balans te creëren. Enkele voordelen van meditatie zijn:

  • Vermindering van stress en angst:
    Meditatie helpt om te ontspannen en een gevoel van kalmte en rust te vinden en volgens onderzoek door Psychology Today draagt het ook bij aan angstvermindering.

  • Verbetering van concentratie en focus:
    Volgens onderzoek uitgevoerd door Columbia kan meditatie helpen om de aandacht en concentratie te verbeteren. Dit kan gunstig kan zijn voor werk, studie en dagelijkse activiteiten.

  • Toename van zelfbewustzijn en zelfinzicht:
    Het is wetenschappelijk bewezen dat meditatie kan bijdragen aan een dieper begrip van jezelf en je gedachten, emoties en gedragspatronen. Dit zelfbewustzijn kan leiden tot persoonlijke groei en zelfverbetering.

  • Bevordering van emotionele balans en veerkracht:
    Mensen mediteren om hun emotionele gezondheid te bevorderen. Het kan helpen bij het verminderen van depressie en negatieve emoties, en het bevorderen van een positief gevoel van welzijn.

  • Versterking van de fysieke gezondheid:
    Er is onderzoek gedaan naar dat meditatie positieve effecten kan hebben op de fysieke gezondheid, zoals het verlagen van de bloeddruk, het verbeteren van het immuunsysteem en het verminderen van chronische pijn.

  • Beter slapen:
    Sommige mensen gebruiken meditatie om slaapproblemen aan te pakken. Volgens onderzoek kan helpen om te kalmeren en de slaapkwaliteit te verbeteren. Tegelijkertijd zorgt de goede nachtrust ook voor een betere kwaliteit van leven overdag.

In ons dagelijks leven reageren we op prikkels om ons heen, in plaats van dat we een bewuste keuze maken over ons leven. Mediteren helpt je om een rustpuntje in de dag te vinden, om je bewustzijn te trainen. Voor een moment laten we de externe wereld even voor wat het is en keren we ons naar binnen om te zien wat zich daar eigenlijk af speelt. Dit is heel erg nuttig en zorgt ervoor dat we veel bewuster in het leven staan.

Tips om te mediteren voor beginners

Het fijne is dat je geen speciale uitrusting of training nodig hebt om te beginnen met mediteren. Het enige wat je nodig hebt, is een rustige plek en tijd voor jezelf. Hier zijn een aantal tips om met te beginnen met mediteren:

  1. Kies een rustige plek: Zoek een plek waar je ongestoord kunt zitten, zoals een rustige kamer of een mooie plek in de natuur waar weinig andere mensen zijn.

  2. Neem een comfortabele houding aan: Ga zitten met een rechte rug, op een stoel of op een kussen op de grond. Zorg ervoor dat je je ontspannen en stabiel voelt.

  3. Richt je aandacht op je ademhaling: Sluit je ogen en breng je aandacht naar je ademhaling. Voel hoe de lucht je neusgaten in- en uitgaat, zonder je ademhaling te controleren.

  4. Wees geduldig en lief voor jezelf: Het is normaal dat je gedachten afdwalen tijdens het mediteren. Als je merkt dat je afgeleid bent, breng dan gewoon rustig je aandacht terug naar je ademhaling.

  5. Begin met korte sessies: Begin met 5-10 minuten per dag en bouw geleidelijk op naarmate je meer ervaring krijgt.

  6. Doe een geleide meditatie: Hierbij luister je naar een stem die je begeleidt tijdens de meditatie. Geleide meditaties zijn er in verschillende lengtes en stijlen. Op Yoga by Happinez vind je geleide meditaties, zoals een ochtendmeditatie, een 10-minuten-meditatie en een meditatie voor zelfliefde.

  7. Zorg voor regelmaat: Probeer elke dag op hetzelfde tijdstip te mediteren om een gewoonte te ontwikkelen. Op deze manier is de kans groter dat je het volhoudt dan wanneer je het onregelmatig doet.

Mediteren voor beginners

Veelgestelde vragen over mediteren voor beginners

Is mediteren voor iedereen?

Meditatie is voor iedereen en heeft veel voordelen. Laat je daarom niet gek maken door vooroordelen over dat meditatie zweverig is en geef het een kans.

Is het normaal dat mijn gedachten afdwalen tijdens het mediteren?

Ja, het is volkomen normaal dat je gedachten afdwalen tijdens het mediteren. Het doel is niet om je gedachten stop te zetten, maar om je bewust te worden van je gedachten zonder erin meegesleept te worden.

Hoe lang moet ik mediteren?

Er is geen vaststaande tijdsduur voor meditatie. Begin met korte sessies van 5-10 minuten per dag en bouw geleidelijk op naarmate je meer ervaring krijgt. Zelfs een paar minuten per dag kan al verschil maken.

Moet ik in een bepaalde houding zitten tijdens het mediteren?

Het is belangrijk om een comfortabele en stabiele houding aan te nemen tijdens het mediteren, maar er is geen “juiste” houding. Je kunt zitten op een stoel, op een kussen op de grond of zelfs liggend mediteren, zolang je maar alert en ontspannen blijft.

Mediteren voor beginners

Meditatie kan een krachtig hulpmiddel zijn om stress te verminderen, je concentratie te verbeteren en je algehele welzijn te bevorderen. Door regelmatig te oefenen en geduldig en vriendelijk voor jezelf te zijn, kun je de voordelen van meditatie in je eigen leven ervaren. Onthoud dat meditatie een persoonlijke reis is en dat het oké is om het in je eigen tempo aan te pakken. Met de juiste instelling en toewijding kun je meditatie integreren in je dagelijks leven en de vruchten ervan plukken.

Wil je meditatie uitproberen? Start je ochtenden dan met een (geleide) meditatie of sluit je dag mindful af. Bijvoorbeeld met de audiomeditatie van Nanda van Praag die in het teken staat van dankbaarheid. Yoga by Happinez heeft meer dan 400 online meditaties, yogalessen en ademoefeningen. Probeer Yoga by Happinez 14 dagen gratis.