Vyana Vayu is de windstroom die verbindt en de andere vier Vayu’s balanceert. Het zorgt voor verspreiding van levensenergie door het lichaam en beheerst de beweging van onze ledematen, zenuwstelsel en bloedsomloop. Ontdek de rol van deze Vayu, die alle systemen in ons lichaam coördineert.

Vyana Vayu heeft een expansieve en voedende energie. Het circuleert door het gehele lichaam en vult het met levensenergie (prana). Naast de beweging van energie door het bloedsomloopstelsel en het zenuwstelsel, regelt het ook de vrije stroom van gedachten en gevoelens in de geest (Yoga International).

De functie en betekenis van Vyana Vayu

Plek waar de vayu huist

In tegenstelling tot de andere Vayu’s huist Vyana Vayu niet in één bepaald lichaamsdeel, maar beweegt het van het midden van ons lichaam (de navel) naar buiten. Het regelt de circulatie van alle stoffen door het lichaam en helpt de andere Vayu’s met hun functies.

Verdeling van energie

Vyana Vayu zorgt voor de verdeling van energie door het lichaam. Prana komt via de longen binnen, verzamelt zich in het hartgebied en verspreidt zich vervolgens door het lichaam heen, naar de ledematen. De ‘laatste’ Vayu regelt de circulatie op alle niveaus; het verplaatst voedsel, water, lymfe en zuurstof (Happy with Yoga).

Deze Vayu stimuleert daarnaast het somatische zenuwstelsel, dat de spieren en het autonome zenuwstelsel weer controleert. Denk aan automatische bewegingen als ademhaling, bloedsomloop en de hartfunctie. Verder beïnvloedt het ons immuunsysteem via het lymfesysteem. Ook controleert het het spierstelsel en coördineert het evenwicht.

Vyana Vayu is gelinkt met het water-element en op energetisch niveau met het Svadisthana chakra, het tweede chakra (sacraal chakra). Het is een belangrijke Vayu omdat het zoveel processen in het lichaam aanstuurt.

Diepere betekenis

Vyana Vayu staat voor integratie en kan ook wel worden gezien als ‘uitbreiding’. Het neemt tot zich en verspreidt, waarmee het alle andere Vayu’s coördineert.

Vyana Vayu manifesteert zich als creativiteit, talent en positieve emoties. De energie stroomt via deze thema’s naar buiten en kan door anderen worden gevoeld. Deze buitenwaartse stroom van liefde en positieve emoties stelt ons in staat om gezonde relaties aan te gaan.

In evenwicht

Een sterke Vyana Vayu helpt ons om meer open te staan voor liefde en weerspiegelt ons innerlijke bewustzijn. Wanneer deze Vayu goed doorstroomt, voel je je in balans en weet je welke richting je op dient te gaan in het leven.

Wanneer deze Vayu uit balans is, kun je dat zowel lichamelijk als geestelijk ervaren; fysieke ongemakken kunnen optreden en het lichaam kan verzwakken. Ook kan het gevoelens van vervreemding en wispelturige gedachten creëren. Een slechte bloedsomloop, verminderde zenuwstimulatie en huidaandoeningen kunnen gerelateerd zijn aan een verstoorde Vyana Vayu.

Vyana Vayu versterken doe je zo

Om Vyana Vayu te versterken, kun je Pranayama met kumbhaka (adem vasthouden) beoefenen.

Je yoga practice kan meer worden ingestoken op vloeiende bewegingen, zoals de Zonnegroet, om Prana (levensenergie) en bloed te laten stromen. Ook Zijwaartse Plank, Krijger I of II en de Neerwaartse Hond brengen deze Vayu meer in balans.

Een ademoefening die je direct kunt toepassen:

Om deze Vayu in balans te brengen, adem je in terwijl je visualiseert dat je pure liefde naar je hartcentrum zuigt en adem je uit terwijl je liefdevolle energie uitstraalt naar iedereen van wie je houdt. De adem is zacht.

 

Meer lezen over de Vayu’s?

Lees hier ook over Prana, Apana, Samana en Udana.