Udana Vayu, de opwaartse ademhaling, bevindt zich in de keel en vormt de kern van onze waarneming en expressie. In dit artikel verkennen we deze energiestroom en delen we hoe je deze Vayu (letterlijk) tot uiting brengt.

De Udana Vayu – de subtiele energie die opwaarts beweegt – beweegt van het hart omhoog naar het hoofd. Het is transformatieve energie die groei, enthousiasme en onze relatie met het bewustzijn of ‘hogere zelf’ regelt. Deze Vayu heeft betrekking op onze vijf zintuigen en hoe we de wereld via deze zintuigen waarnemen (Yoga International).

Functie Udana Vayu

De energiestroom van Udana Vayu is omhoog gericht; het leidt de ademhaling en levensenergie – prana – van lagere naar hogere niveaus. De prana van deze Vayu vloeit van het hart naar de energiecentra in de hersenen, de vijf zintuigen en de centrale as van het etherische lichaam. Daarmee bevindt het zich voornamelijk bovenin ons lichaam. De exacte plek waar Udana Vayu huist is het keelgebied. Het is verbonden met het element ruimte.

Functie

Udana Vayu regelt – gezien de ligging in het keelgebied – spraak, zelfexpressie en groei op fysiek niveau. Ook zorgt deze Vayu voor groei en stofwisseling via de schildklier en bijschildklieren. Op mentaal niveau stimuleert het het vermogen om te groeien in bewustzijn.

Op energetisch niveau staat Udana Vayu in verbinding met het keelchakra – Vishuddha chakra. Dit is de energie van expressie en communicatie, om open en eerlijk te zijn en onze gedachten, gevoelens en emoties te delen.

Diepere betekenis van deze Vayu

De waarheid van ons hoogste zelf communiceren, dat is waar het bij Udana Vayu om draait. Om datgene te uiten wat er in je leeft, vanuit je hart gesproken. Deze Vayu stimuleert het proces van expressie en zorgt dat de energie in het keelgebied vrij gaat stromen.

Udana Vayu wordt ook wel geassocieerd met kundalini shakti; het creatieve, gelukzalige bewustzijn van verlichting – omdat deze Vayu door de centrale as van het subtiele lichaam beweegt (Sushumna nadi) (Yoga International).

Wanneer in balans en uit balans

Udana Vayu helpt ons bij het uiten van onze gevoelens, bij het vertellen hoe we ons echt voelen en bij oprecht zijn. Wanneer deze in balans is, sta je rechtop, ben je vrolijk, welbespraakt en wilskrachtig. Ook uit dit zich als vreugde, gemak en helderheid, zingen en lachen.

Wanneer deze Vayu verstoord is, kan het leiden tot ongegrond zijn en het gevoel hebben dat niemand je hoort of dat je verkeerd begrepen wordt. Het kan er ook voor zorgen dat je je helemaal niet meer kunt uitdrukken. Je ervaart dan een gebrek aan zelfexpressie.

Fysiek kan een onbalans zich uiten als gehoorproblemen, slikproblemen of aandoeningen aan de keel.

Zo versterk je Udana Vayu

Om deze Vayu te versterken kun je de Ujjayi Pranayama beoefenen, maar je kunt ook deze ademoefening doen:

  • Adem in door je neus en adem uit door je lippen lichtjes te scheiden.
  • Laat de adem zo fijn en lang zijn dat je je kunt voorstellen dat er een gouden draad uit je mond komt.

Inversies en achteroverbuigende yogahoudingen, zoals Schouderstand (Sarvanganasana) en Ploeg (Halasana) zorgen voor activatie van deze Vayu. Ook de Hoofdstand (Sirsasana) en de Vishouding (Matsyasana) kunnen hieraan bijdragen.

Meer lezen over de Vayu’s?

Lees hier ook over Prana, Apana, Samana en Vyana.