Prana Vayu en Apana Vayu komen samen in Samana Vayu. Deze Vayu verwijst naar de balancerende ademhaling en staat in verbinding met het element vuur. In dit artikel vertellen we hoe je deze Vayu in balans houdt en je vuurtje (agni) laat pruttelen. Zo kun je kracht en warmte uitnodigen in je lichaam én je leven.

Samana Vayu is de middelste ademhaling, omdat de opwaartse energie van Prana Vayu en de neerwaartse energiestroom van Apana Vayu hier samenkomen. Het is actief in het navelcentrum. Deze Vayu is een concentrerende en stabiliserende kracht en is verantwoordelijk voor het verteren van voedsel en gedachten.

Functie en betekenis van Samana Vayu

Plek waar de windrichting huist

Samana Vayu verenigt de opwaartse energie van Prana met de neerwaartse energie van Apana. Deze Vayu beweegt van buiten naar binnen.

In het centrum van het lichaam komt de energie van Samana Vayu samen. De energie kolkt hier als het ware in de buik en verteert daarmee alles: ons voedsel, lucht, emoties, ervaringen en gedachten. Het zorgt dat we tot ons nemen wat we nodig hebben en loslaten wat niet (meer) dient.

Functie

Zijn belangrijkste functie is de verandering van Prana in al zijn vormen; als een krachtcentrale verzamelt Samana energie die opgezogen wordt door ademhaling, voedsel, zintuiglijke waarneming en mentale ervaringen. Samana verwerkt het om alle andere functies in het lichaam kracht en warmte te geven.

Doordat Prana Vayu en Apana Vayu hier samenkomen, ontwaakt de energie van de Samana Vayu. Het houdt ze beide in balans; het versterkt het lichaam en brengt de geest in balans. Het geeft ons de helderheid en moed om onszelf echt te zien en de motivatie en kracht om onze gewoonten te transformeren.

In het energetische lichaam is Samana Vayu geconcentreerd in het navelcentrum (Manipura chakra) – het centrum voor de transformerende kracht van het vuur-element. De energie van deze Vayu reguleert de spijsvertering en zorgt voor een evenwichtige opname van voedingsstoffen. Het neemt alles op wat we tot ons nemen en absorbeert, verteert en stabiliseert.

Deze ‘windrichting’ creëert kracht en warmte in ons lichaam. Het is dan ook van belang om het vuurtje aangewakkerd te houden, zodat je spijsvertering (agni) goed verloopt en in balans blijft.

Diepere betekenis van Samana Vayu

Samana Vayu staat voor ‘balancerende lucht’. Deze energiestroom gaat over het zoeken naar balans in je lichaam en in je leven, op ieder vlak.

Emotioneel gezien heeft Samana Vayu betrekking op aspecten als zelfidentiteit, wilskracht en zelfliefde. Wanneer deze energie geblokkeerd is, kunnen gevoelens van luiheid, lusteloosheid en een trage stofwisseling ontstaan. Symptomen kunnen worden veroorzaakt door een laag zelfbeeld of een gebrek aan wilskracht en kunnen uiteindelijk leiden tot gevoelens van hopeloosheid en een gebrek aan motivatie.

Kenmerken van disbalans

Wanneer de Samana Vayu gezond is, ervaar je een sterke spijsvertering, vitaliteit en balans op elk niveau.

Wanneer Samana Vayu zwak is, kun je niet alleen worstelen met het verwerken en verteren van wat je fysiek consumeert, maar ook je mentale en emotionele ervaringen. Ook kan een disbalans zich uiten in het hebben van een slecht beoordelingsvermogen, weinig zelfvertrouwen en een gebrek een motivatie en verlangen.

Zo activeer je Samana Vayu

Kies voor een pose die inwerkt op je core om deze Vayu te activeren, zoals Utkatasana of Navasana. Ook buikhoudingen zoals twists helpen om het centrum te balanceren en te voorzien van energie.

Pranayama oefeningen helpen ook om deze Vayu te versterken. Denk daarbij aan:

Ontdek ook de andere Vayu’s

Verdiep je in Prana, Apana, Udana en Vyana.