Letterlijk vertaald als ‘de neerwaartse wind’, speelt Apana Vayu een belangrijke rol bij het reguleren van de eliminatieprocessen en het bewaren van innerlijke balans. In dit artikel delen we de betekenis, de functie en hoe je Apana Vayu in balans kunt brengen, voor een gezonder en evenwichtiger leven.

Functie en betekenis van Apana Vayu

Apana Vayu beweegt energie van de navel naar het wortelchakra. Het regelt fysieke intimiteit, voortplanting en eliminatie (inclusief de eliminatie van kooldioxide). Op een dieper niveau regelt deze windrichting de eliminatie van negatieve zintuiglijke, emotionele en mentale ervaringen. Het is de energie die het loslaat-proces in gang zet.

Plek waar de windrichting huist

De energiestroom huist in het onderste centrum van het lichaam – in het bekkengebied en de onderbuik. Het stimuleert daarnaast de darmen, nieren en blaas. Het voedt de organen van de spijsvertering, uitscheiding en voortplanting. Het stimuleert het verwijderen van afvalstoffen die niet meer in het lichaam thuishoren.

Binnen het subtiele lichaam staat deze energiestroom in verbinding met het aarde-element – en daarmee ons eerste chakra; Muladhara chakra – en het vermogen om weerstand te bieden in de geest. Op mentaal niveau houdt deze Vayu verband met het ego.

Diepere betekenis van Apana Vayu

Omdat Apana een neerwaarste energiestroom is en zorgt voor de eliminatie van afvalstoffen, staat deze Vayu voor loslaten. Zowel op fysiek als mentaal niveau.

Deze Vayu is vrijwel net zo belangrijk als de Prana Vayu. Ze houden elkaar namelijk in balans; waar de energiestroom van Prana Vayu omhoog en naar binnen gericht is, beweegt de Apana Vayu naar beneden en naar buiten. Deze Vayu’s zijn het tegenovergestelde van elkaar; de een staat voor ontvangen en de ander voor loslaten (Happy with yoga).

In balans met Apana Vayu

Het in balans houden van de Prana en Apana Vayu is essentieel voor een gezonde geest en een gezond lichaam. Als we te veel vasthouden, kan er toxiciteit optreden in het lichaam. Door in te ademen laten we nieuwe levensenergie toe en door uit te ademen laten we datgene los wat ons niet langer dient.

Als deze Vayu uit balans is, hebben we de neiging om vast te houden aan dingen en emoties – ons te hechten in plaats van te verbinden. We verzetten ons tegen verandering, wat angst, bezorgdheid en stress veroorzaakt en het sympathische zenuwstelsel activeert. Fysieke en emotionele symptomen van een geblokkeerde Apana Vayu kunnen zich uiten als constipatie, impotentie, menstruatieproblemen en het vasthouden aan trauma’s uit het verleden.

Wanneer de Apana Vayu sterk en evenwichtig is, maakt deze Vayu je gegrond. Dat legt een goede basis voor een gezond lichaam en een positieve kijk op het leven. Je geest is flexibeler en je kan voor je gevoel meer ‘aan’.

Hoe Apana Vayu te versterken

Deze Vayu staat in connectie met het aarde-element. Daarom is het aan te raden om houdingen te beoefen die je gronden en verbinden met de aarde. Denk aan de Boomhouding en de Staande Hoek, maar ook heupopeners werken goed samen met deze vayu, waarbij je de ademhaling naar het bekkengebied brengt. Verder is Malasana een fijne houding; daarmee grond je jezelf, open je de heupen en activeer je de Mula Bandha.

Ademoefening voor het in balans brengen van Apana

  • Ga op je rug liggen
  • Adem 5 tot 10 tellen in
  • Pauzeer even, adem twee keer zo lang uit als de inademing
  • Visualiseer dat je alle spanning loslaat en naar buiten uitdijt.

Meer lezen over de Vayu’s?

Lees hier ook over Prana, Samana, Udana en Vyana.