Alles wat we in ons opnemen, van waarnemingen, emoties en de adem tot het voedsel dat we consumeren – wordt aangestuurd door de Prana Vayu. In dit artikel leer je meer over deze Vayu en hoe je deze versterkt.

Van de vijf Vayu’s is Prana Vayu de fundamentele energetische kracht. Het wordt beschouwd als de vitale levenskracht die verantwoordelijk is voor het opnemen van levensenergie (prana) uit de lucht die we inademen. Het is de naar binnen bewegende energie die de ademhaling en energetische stroom ontvangt, waardoor we alles kunnen opnemen, van lucht en voedsel tot indrukken en ideeën (Yoga International).

Functie van Prana Vayu

Prana Vayu betekent ook wel ‘voorwaarts bewegende lucht’ en zijn stroom is naar binnen en omhoog gericht. Het neemt energie op in het lichaam en regelt verder het ontvangen van voedsel, lucht, zintuigen en gedachten.

De voornaamste functie is gasuitwisseling. Het onderhoudt de beweging van het hart, het denken, de zintuigen, de bloedsomloop en de zenuwen. Op een subtieler niveau stelt Prana Vayu ons in staat om sensaties, gevoelens en gedachten in de geest op te nemen. Het helpt ons de wereld positief te zien en ons te concentreren op innerlijke rust en tevredenheid.

Plek waar de windrichting huist

Wanneer adem (levensenergie – Prana) het lichaam binnenkomt, stuurt de Prana Vayu de andere vier windstromen aan. Deze Vayu bevindt zich in de borstkas en is het meest actief in het hartgebied en de longen. Vanuit hier stroomt de adem naar de rest van het lichaam en worden de lichamelijke en energetische processen in gang gezet.

Diepere betekenis van Prana Vayu

Prana Vayu staat voor ‘ontvangen’; door de ontvangst van levensenergie geeft het ons het vermogen om dingen in beweging te zetten. Het staat in verbinding met het element lucht en symboliseert inspiratie en energie. Waar we onszelf mee voeden, zowel fysiek als mentaal, verwerkt deze Vayu.

Kenmerken van disbalans

Wanneer deze energiestroom uit balans is, uit zich dat in het niet kunnen concentreren van de geest. Ook kun je een gevoel van overmatige bezorgdheid ervaren. Angst, weinig energie, kortademigheid of een slecht immuunsysteem kunnen allemaal verband houden met een zwakke Prana Vayu.

Daarnaast kun je het gevoel hebben dat er iets ontbreekt, dat je je plaats in de wereld niet helemaal begrijpt. En dat je constant op zoek bent naar het vinden van wat er in je leven mist en probeert die leegte op te vullen.

Zo versterk je Prana Vayu

Omdat deze Vayu zich huist in het hartgebied, helpen hartopenende asana’s om deze energiestroom weer in balans te brengen of te versterken. Om deze ‘windrichting’ te activeren, kies je voor poses die de borst en het hoofd openen. Denk aan houdingen zoals de Brug, de Kameel, de Cobra en de Booghouding.

Ook kun je Pranayama beoefenen om Prana Vayu te versterken. Oefeningen zoals de Bhastrika ademhaling, Nadi Shodhana en Uijayi ademhaling dragen hieraan bij.

Simpele ademoefening die je direct kunt toepassen

Om deze Vayu in balans te brengen, adem je 4 tellen in, waarbij je je concentreert op de inademing, en adem je natuurlijk uit zonder te tellen.

Meer lezen over de Vayu’s?

Lees hier ook over Apana, Samana, Udana en Vyana.