Met deze serie bereid je je voor op een fysiek uitdagende en intense pose: Hanumanasana, de Aaphouding oftewel de spagaat. Een houding die vraagt om toewijding en moed, maar vooral ook om het loslaten van verwachtingen.
Toewijding is steeds weer op de mat stappen en je energie wijden aan iets groters dan jezelf. Het laat de yoga practice tot bloei komen en zet een verandering in gang wanneer we van de mat af stappen. Yogadocent en ayurvedisch therapeut Jolijn Bruijnaers ervaart dit zelf elke dag opnieuw. In haar lessen en yoga- en ayurvedaretreats laat ze mensen de vrijheid in henzelf ervaren, “het lichaam en de adem zijn prachtige middelen daartoe.”
Jolijn: “Hanumanasana is fysiek gezien en zoals we ’m in het Nederlands kennen de spagaat. De houding is genoemd naar de aapgod Hanuman. In het hindoeïsme worden vele goden aanbeden, van belang is waar de goden voor staan en hoe we deze krachten en kwaliteiten in onze eigen, menselijke levens kunnen gebruiken. Hanuman staat voor toewijding, belangeloze dienstbaarheid, dapper zijn en angsten durven loslaten. Met deze serie werk je spelenderwijs toe naar de houding.”
Innerlijke belevenis
Voor het beoefenen van deze asana is de innerlijke ervaring, antara, belangrijker dan hoe het er aan de buitenkant uitziet, vertelt Jolijn. “Ik heb een dansachtergrond en bij het dansen ging het juist veel om de buitenkant: hoe ziet het er esthetisch goed uit? Yoga heeft mij geleerd naar binnen te keren. Het gaat om de innerlijke belevenis, ook bij het in en uit de houdingen komen. Het is toch interessanter om via een houding zoals Hanumanasana te ontdekken hoe speelsheid, kracht en kwetsbaarheid in jezelf kunnen worden losgemaakt? En hoe je dit meeneemt als je de mat af stapt? Deze houding ervaar ik elke keer weer anders. Dat komt omdat de heupen een ‘opslagplek’ zijn van alles wat niet door het lichaam gefilterd kan worden.”
Jolijn omschrijft haar stijl van lesgeven als speels, vrij en vloeiend met een spicy touch. “In deze serie hoop ik over te brengen hoe je via je adem en lichaam een gevoel van vrijheid kunt ervaren. Comfortabel en vol vertrouwen. En: je bent nooit te oud om nieuwe dingen te leren! Yoga is geen performance, maar een practice en een mooie manier om de weg naar je innerlijke zelf te vinden.”
Je ademhaling is bij deze pose ontzettend belangrijk, benadrukt ze: “Inademen om ruimte te creëren en uitademen om misschien iets meer in die ruimte te zakken.”
Soepel in de spagaat
1) Gedraaide Hoofd-naar-Kniehouding / Parivrtta Janu Sirsasana
Ga zitten met gestrekte benen. * Open je rechterbeen naar opzij. * Buig je linkerbeen en breng de hiel in de richting van je kruis. * Leg eventueel een blok aan de binnenkant van je gestrekte been. * Voel goed je zitbotten op de mat, adem in, verleng je rug en til je linkerarm omhoog. * Adem uit en leg je rechterarm op het blok, of houd je gestrekte been vast. * Draai bij de uitademing het bovenlichaam wat naar links en buig zo veel mogelijk zijwaarts naar het uitgestrekte rechterbeen. * Adem in en draai je borst zachtjes omhoog. * Blijf 5 ademhalingen in de pose, of zo lang als je wilt. * Kom rustig omhoog en uit de houding, strek beide benen voor je en herhaal naar de andere kant.
2) Heupopener in Lage Lunge / variatie op Parivrtta Anjaneyasana
Ga zitten op handen en knieën en stap met je rechterbeen naar voren. * Laat je linkerknie en -onderbeen op de mat rusten. * Adem in, breng je rechtervoet nog iets naar voren, adem uit en laat je bekken zakken. * Zet beide handen aan de binnenkant van je rechtervoet en ‘wandel’ je rechtervoet en -been wat meer open. * Adem in, zet je rechterhand op je rechterbeen of de binnenkant van de knie. * Adem uit en draai je bovenlichaam naar rechts, strek je rechterarm en open je rechterbeen nog wat meer. Draai op de buitenkant van je rechtervoet. * Adem in, breng lengte in je rug. * Adem uit en draai je borst zachtjes omhoog. * Blijf 5 ademhalingen in de pose, of zo lang als je wilt. * Kom rustig uit de houding: zet beide handen weer op de mat en kom op handen en knieën. * Herhaal de houding met je andere been.
3) Variatie op Maansikkel / Anjaneyasana
Ga staan in de Neerwaartse Hond (Adho Mukha Svanasana) en stap met je rechtervoet tussen je handen. Zorg dat je knie recht boven je enkel is en je bovenbeen parallel aan de grond. * Laat je linkerknie op de mat rusten. * Kom op een inademing met je bovenlichaam omhoog en strek je armen omhoog. * Adem uit, open je armen, draai je bovenlichaam lichtjes naar rechts en breng je linkerhand op de achterkant van je hoofd en je rechterhand op de achterkant van je linkerbeen. * Adem in, verleng je rug en draai je bovenlichaam nog wat meer naar rechts. * Blijf 3 tot 5 ademhalingen in de houding, of zo lang als je wilt. * Kom rustig uit de houding door je handen weer aan weerszijden van je voet te plaatsen en op handen en knieën te komen. * Herhaal met je andere been.
4) Halve Aaphouding / Ardha Hanumanasana
Begin in een lage lunge met je rechterbeen voor en de knie van je linkerbeen op de grond. Je vingertoppen of handen zijn op de mat of op blokken aan weerzijden van je rechtervoet. * Adem in. * Adem uit terwijl je het rechterbeen strekt en je heupen naar achteren brengt. Verplaats je handen (en eventueel de blokken) iets meer naar achteren, maar houd ze nog steeds naast je voet. Laat je rechterhiel op de mat rusten en flex je voet. Probeer je heupen evenwijdig aan elkaar te houden. * Adem in, maak je rug lang. * Adem uit, buig je bovenlichaam richting je gestrekte been. * Blijf 5 ademhalingen in deze houding. * Kom rustig uit de houding en herhaal met je andere been.
5) Lunge / Utthita Asha Sanchalanasana
Begin staand in de Berghouding (Tadasana). * Adem uit, stap met je linkerbeen naar achteren en buig je rechterknie. De handen komen naar de grond aan weerskanten van je rechtervoet. * Houd de hiel van je linkervoet gelift en probeer je linkerbeen gestrekt en actief te houden. Als dit te zwaar is, breng dan de linkerknie naar de grond. Zo sta je in de Lage Lunge. * Adem in en verleng je rug. Houd de benen actief. * Laat op elke uitademing spanning in de heupen los. * Blijf 3 tot 5 ademhalingen in deze houding. * Kom rustig uit de houding en wissel van kant.
6) Variatie op de Piramide / Parsvottanasana
Begin staand in de Berghouding (Tadasana). * Adem in en stap met je rechterbeen naar achteren. * Adem uit en buig vanuit je heupen naar voren, zet je handen aan weerszijden van je linkervoet. * Adem in, verleng je rug en flex je linkervoet. De tenen en voetzool komen dus omhoog, de hiel blijft op de mat. * Adem uit en buig met je bovenlichaam richting je linkerbeen. * Blijf 3 tot 5 ademhalingen in deze houdingen. * Kom rustig uit de houding en herhaal met het andere been.
7) Variatie op de Eenbenige Neerwaartse Hond / Eka Pada Adho Muhka Svanasana
Ga op je handen en knieën zitten met de knieën recht onder de heupen en de handen onder de schouders, de vingers gespreid. * Krul je tenen op de grond en breng op een uitademing de billen omhoog en naar achteren. * Strek je armen en benen. Je hielen gaan richting de grond, maar hoeven de grond niet te raken. Je kunt je knieën lichtjes buigen als dat beter voelt. Je hoofd is tussen je armen. Dit is de ‘gewone’ Neerwaartse Hond. * Adem in en breng je rechterbeen gestrekt omhoog, grond je linkervoet in de mat. * Adem uit en buig je rechterbeen, flex hierbij de voet. * Blijf 3 tot 5 ademhalingen in de houding. * Kom rustig uit de houding en wissel van been.
8) Aaphouding / Hanumanasana
Begin op handen en knieën. * Zet je rechtervoet vóór je op de mat en zet je handen op blokken aan weerszijden van je rechterbeen, of plaats je handen op de mat. * Breng de rechtervoet iets meer naar voren en laat je linkerbeen naar achteren glijden. * Strek op elke uitademing beide benen steeds iets verder van je af. * Ondersteun jezelf met je handen op de blokken of de mat. * In de eindhouding rusten je bekkenbodem en benen op de grond. Blijf zo lang in de houding als prettig voelt. * Laat de adem rustig en zacht doorgaan. * Kom rustig uit de houding en herhaal Hanumanasana met het andere been voor.
TEKST Maroesja de Ruyter
Deze serie is onderdeel van de online yogales ‘Voel je creatief en sensueel’ van Jolijn Bruijnaers op Yoga by Happinez. Wil je de hele les volgen? Volg dan deze link.
0 reacties
Geef je reactie