Vers, vegetarisch eten, zonder chemische smaakmakers en andere toevoegingen. Ook uit onderzoek blijkt hoeveel gezonder dat is. En je valt er nog van af ook. Hoogleraar Helen Vlassara onderzocht de werking van puur eten op het lichaam en deelt haar eettips voor een gezond lichaam én een gezonde geest.
Dat moderne prefab supermarktvoeding ongezond is, wordt ons bestseller na bestseller duidelijk gemaakt. We lazen Broodbuik, we lazen De Voedselzandloper. We ontdekten dat ons eten te vet, te zout en te zoet is; te veel gluten, chemische toevoegingen en hormonen bevat. En nu komt de Amerikaanse, veelvuldig onderscheiden, hoogleraar Helen Vlassara met weer een nieuwe ontdekking op voedingsgebied. In haar boek Het anti-AGEdieet schrijft ze dat wij ‘gulzig en vrijwillig elke dag vergif slikken’. Daarmee doelt ze op advanced glycation end products, oftewel AGE’s. Op grond van maar liefst veertig jaar wetenschappelijk onderzoek stelt ze dat deze AGE’s in voeding een belangrijke oorzaak zijn van een reeks welvaartsziekten, van overgewicht en diabetes tot hart- en vaatziekten en dementie.
Zo werken AGE’s in je lichaam
AGE’s zijn suikermoleculen die aan eiwitten en vetten vastplakken en zo giftige verbindingen vormen. Ze komen van nature in voeding voor, vooral in producten met veel eiwitten en vet, zoals vlees. Maar het gehalte loopt snel op bij verhitting. De bruine korst en de kenmerkende smaak en geur die ontstaan als je biefstuk bakt, komen bijvoorbeeld helemaal voor rekening van AGE’s.
Je nieren kunnen die AGE’s opruimen. Maar dat lukt tegenwoordig niet meer zo goed, zegt Vlassara, omdat we er veel te veel van binnenkrijgen. Levensmiddelentechnologen voegen ze namelijk kwistig aan supermarktvoeding toe om de smaak, geur en kleur ervan te verbeteren. Vlassara rekende uit dat wij elke dag gemiddeld twee keer meer AGE’s moeten verwerken dan onze nieren aankunnen. Deze stoffen hopen zich op in de bloedvaten (wat voor aderverkalking zou zorgen), de huid (rimpels, ouderdomsvlekken), vetcellen (cellulite), de nieren (nierschade), gewrichten (stijfheid, artritis) en hersenen (dementie, alzheimer). Ook zorgen ze voor meer buikvet en verstoren ze de vetverbranding. Vlassara onderzocht wat er gebeurt als mensen de inname van AGE’s terugdringen naar een voor de nieren acceptabel niveau. ‘Proefpersonen vielen af zonder minder calorieën te eten en verloren daarbij vooral buikvet. Al binnen enkele maanden verbeterde hun gezondheid.’
Puur eten? Zo eet je anti-AGE:
Het goede nieuws is dat je het anti-AGE-dieet prima kunt combineren met een vegetarische voedingswijze. Bovenstaande richtlijnen en dit heerlijke, verwarmende ontbijtrecept met quinoa, banaan, rozijnen en pecannoten helpen je om de kracht van puur eten te (her)ontdekken!
Ontbijt: quinoa met bananen, rozijnen en pecannoten
Voor 4 porties
Ingrediënten:
Bereiding:
Het anti-AGE-dieet, prof. dr. Helen Vlassara, uitgeverij CocoBooks.
Beeld: Harold Pereira, styling: Nicole de Werk, foodstyling: Nawal Batoun
6 reacties
Geef je reactie
Je kunt de quinoa ook in plantaardige melk (amandelmelk, rijstmelk, havermelk) gaar sudderen. Je kunt ook tegelijk 2 porties maken, en dan de volgende dag aanvullen fruit en noten.
Ik neem voor de ochtend havermout met walnoten en rozijnen, lijnzaad(gebroken) en zonnebloempitten in kokend water geweld. Daar kun je dan nog een banaantje bij doen.Snel klaar en gezond.
Jammer dat het zoveel tijd in beslag neemt voor een ontbijt
Hoi, dan maak je toch die variant van Astrid met melk of water…en de variant van Daniel waarbij je meer tijd kwijt bent voor wanneer je dag vrij bent of de weekenden.. succes!
Quinoa
Quinoa