Neem jij ook graag je eigen ontbijt of lunch mee tijdens een reis? Dit zomerse havermout-gerecht is handbagage- en vliegtuigproof en hét ideale recept voor onderweg volgens de Ayurveda.

Misschien heb je zelf ook wel eens ervaren dat reizen je behoorlijk uit je evenwicht kan brengen. Vanuit de Ayurveda wordt dit toegewezen aan snelle het bewegen. Hoe sneller we bewegen, hoe meer ‘lucht’ we verzamelen. Dit droogt uit, daarom schrijft de Ayurveda het tegenovergestelde voor: aardende, vochtige en warme gerechten. Dit brengt je het meest balans tijdens een reis. Met dit zomerse havermoutje zit je dus helemaal goed.

SINAASAPPEL-VANILLE HAVERMOUT

Haver werkt aardend. Sinaasappel verfrist de geest. Gember houdt je warm en tevreden en door de smeuïgheid helpt dit gerecht tegen uitdroging.

4 porties, 10 minuten

Recept voor onderweg

Ingrediënten

  • 400 gram havervlokken
  • 500 ml sinaasappelsap (of heet water)
  • 40 druppels biologisch vanille-extract
  • 4 eetlepels tahin of amandelpasta
  • 3-4 theelepels gemberpoeder
  • 4 kaneelstokjes
  • 4 geweekte medjoul dadels ontpit

Bereidingswijze

Maak de havervlokken met behulp van een koffiemaler of keukenmachine fijn of koop zeer fijne havermout. Voeg wat van het overgebleven vruchtvlees toe aan vier potjes. Verdeel hierover de havermout. Voeg aan elk potje 10 druppels vanille-extract, 1 theelepel gember- poeder, 1 kaneelstokje, 1 verse dadel en een eetlepel amandelpasta toe. Neem het sinaasappelsap in een aparte fles mee (of koop versgeperst sap op het vliegveld). Schenk vlak voor het boarden in de potjes. Draai goed dicht en laat minstens een uur weken. Je kan dit gerechtje ook met heet water maken. Vraag de stewardess voor gekookt water en schenk op zoals bij sap.

Lees meer over tips vanuit de Ayurveda voor de zomer. Ontdek ook deze (ayurvedisch goedgekeurde) wraps voor op reis.

Tekst: Kyra de Vreeze. Fotografie: Harold Pereira. Styling: Nicole de werk. Foodstyling: Nawal Batoun