Jezelf goed voeden omvat meer dan alleen je lichaam ‘vullen’ met gezonde producten. Ook de omgeving speelt een rol: de buitenomgeving om precies te zijn. Ze daarom deze zomer – of tijdens warme lentedagen – ‘al fresco’ dineren hoog op je lijstje.

In de natuur zijn – in het bos, aan het water, op het strand – vermindert stress, verlaagt de bloeddruk en ontspant je spieren. En dat heeft een positief effect op de spijsvertering. Kies dus deze zomer voor uit eten gaan in het gras, oftewel ‘al fresco’ dineren! Kookboekenschrijver en foodfotograaf Milou van der Will is een echt buitenmens: ‘Geluk is op blote voeten buiten lopen, een zonnestraal op je neus, een knisperend houtvuurtje in de openlucht. Het geeft een gevoel van eindeloze vrijheid.’ Ze maakte het kookboek Vegan Summer, geïnspireerd door onder andere het Gooimeer. ‘Daar ben ik opgegroeid. Ik heb daardoor nog steeds een zwak voor zondronken staren naar heerlijk rustgevende, kabbelende watertjes.’ Ze eet dan ook het liefst op een rustige plek aan het water, en anders in haar achtertuin.

‘Op blote voeten lopen werkt bewezen helend voor je lichaam’

Voel de natuur

Als je je schoenen uitdoet en je blote voeten contact laat maken met het gras, aarde, zand, of je lunch opeet terwijl je tegen een boom geleund zit, is dit letterlijk helend voor je lichaam. Earthing, wordt dit genoemd, en uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dit aantoonbare effecten heeft op je gezondheid: het vermindert stress, verbetert je slaap, verbetert je zelfhelend vermogen (wondjes gingen sneller dicht na een dagelijkse 30-minuten earthing-sessie). Eigenlijk gek dat er een aparte naam is voor dit gedrag; de mensheid heeft immers het grootste deel van haar bestaan zonder schoenen en in nauw contact met de aarde geleefd. Wie van ons graaft nog dagelijks met de handen in de grond? Hoe lang is het geleden dat onze blote huid in contact was met de aarde?

Schoentjes uit, BBQ aan!

Dit is precies wat buiten eten zo voedend en helend maakt. Het verfrist en vervult ons op zo veel verschillende niveaus: zowel energetisch als emotioneel, zowel mentaal als fysiek. Laat deze zomer dus je schoenen zo veel mogelijk thuis en ontbijt, lunch en dineer te midden van de helende krachten van Moeder Natuur. Het barefoot-barbecueseizoen is hierbij geopend!

GRAPEFRUIT GIN TONIC

Voor 1 cocktail / duur 2 minuten

Ingrediënten

• ijsblokjes

• 2 eetlepels gin *

• 50 ml versgeperst grapefruitsap

• 100 ml tonic

• partje of plakje grapefruit ter garnering

* Je kunt de cocktail ook alcoholvrij maken. Voeg dan in plaats van de gin een paar jeneverbessen toe.

Bereiding

Vul een glas tot de helft met ijsblokjes.  Voeg de gin toe en daarna ook het grapefruitsap en de tonic. Roer goed door. Garneer met de grapefruit en serveer direct.

KEBABSPIES VAN KONINGSBOLEET

Voor 3-4 spiesjes / duur 30 minuten

Ingrediënten

• 2 eetlepels neutrale olie

• 1 theelepel ketoembar (gemalen korianderzaad)

• 1 theelepel paprikapoeder

• 1 theelepel chilipoeder

• 1 theelepel uienpoeder

• 1/2 theelepel komijnpoeder

• 1/2 theelepel kaneel

• 3/4 theelepel kurkuma

• 1/2 theelepel zout

• 140 gram koningsboleet

• 2 radijsjes, in zeer dunne plakjes, ter garnering

• verse kruiden, ter garnering


Voor erbij

• 1 platbrood

• knoflooksaus

• sriracha (chilisaus, optioneel)


Extra nodig

• spiesen

• kwastje

• aluminiumschaal

Bereiding

Maak een marinade door de neutrale olie te mengen met de specerijen en het zout. Halveer de boleten en rijg ze aan spiesen.  Smeer de zwammen in met de marinade.  Rooster de spiesen op een aluminiumschaal op de barbecue tot ze mooi kleuren. Keer ze af en toe. Leg het platbrood ook even op de barbecue en smeer het erna in met knoflooksaus. Serveer met de kebabspiesen en garneer met de radijs en de verse kruiden, en geef er eventueel sriracha bij.

‘Het wordt een vrolijke vegan summer’

SATÉ TEMPÉ

Voor 8 stokjes / Duur 30 minuten

+ 1 uur marineren

Ingrediënten

• 3 eetlepels ketjap manis + 4 eetlepels voor de saus

• 1 eetlepel citroensap

• 4 knoflooktenen, 3 geperst, 1 gepeld

• 250 gram tempé, in blokjes van 2 bij 2 cm

• 3 rawits (verse rode chilipepers), zaadlijsten verwijderd, fijngesneden

• 2 eetlepels pinda’s, geroosterd

• scheutje arachideolie (optioneel)

• 1 eetlepel gula jawa (palmsuiker), fijngeraspt

• 1 theelepel sojasaus

• sap van 1 limoen

• zout (optioneel)

• 1 sjalot, fijngesneden, ter garnering

 

Extra nodig

• 8 spiesen

• vijzel

Bereiding
Meng de 3 eetlepels ketjap manis met het citroensap en de 3 geperste knoflooktenen tot een marinade. Schep de blokjes tempé door de marinade. Rijg aan elke spies 4 blokjes tempé en laat ze minstens 1 uur marineren.  Maak de saus door de rawits fijn te wrijven in een vijzel. Voeg de pinda’s en de gepelde knoflookteen toe en wrijf fijn. Voeg het scheutje arachideolie toe, als dat makkelijker mengt. Wrijf goed tot je een smeuïge pasta hebt.  Voeg nu de gula jawa, de 4 eetlepels ketjap manis, de sojasaus en het limoensap toe. Roer, wrijf en schraap het geheel voorzichtig tot een samenhangende saus. Proef en voeg eventueel nog wat zout toe. Rooster de saté tempé op de barbecue in een paar minuten rondom gaar. Keer de spiesen zeer regelmatig, want door de marinade verbrandt de saté makkelijk. Lepel vlak voor het serveren flink wat van de saus over de saté. Garneer met stukjes sjalot.

 

De recepten komen uit Vegan Summer, Milou van der Will, Uitgeverij Good Cook, ISBN 978 94 6143 255 1, € 14,95.

Receptuur en fotografie Milou van der Will, Tim Janssen (portretfoto Milou)