Een beetje stress is niet erg. In sommige gevallen is het zelfs goed voor je. Maar als stress chronisch wordt, werkt het in je nadeel. Voorkom stress en ontspan met deze tips!

Zo werkt stress in je lijf

Stress betekent eigenlijk niets anders dan onder druk staan. Je geest ervaart iets als een stressvolle gebeurtenis en je lichaam reageert daarop met een reactie in het autonome zenuwstelstel. Zonder dat je er veel invloed op hebt, gaat onder meer je bloeddruk (en je hartslag) omhoog zodat het bloed in rap tempo naar de spieren stroomt om snel te kunnen handelen en vertraagt je spijsvertering. Je lichaam is in één klap klaar voor de strijd en dat is bij acute stress (een bijna-ongeluk bijvoorbeeld) best handig.

stress signalen lichaam

Vechten en vluchten..

Het is de amygdala die je helpt in deze situaties van acute stress; het amandelvormige deel van de hersenen dat een rol speelt bij de verwerking van prikkels en deze koppelt aan emoties. Het zorgt ervoor dat het sympathisch zenuwstelsel in actie komt. Alle reserves van je lichaam worden ingezet om je te beschermen.

Is de dreiging voorbij, dan treedt het parasympatisch zenuwstelsel in werking. Dit deel van het zenuwstelsel kalmeert de zenuwen, bevordert de opname van voedsel en beperkt de adrenalinestroom. De perfecte tegenhanger van het sympathisch zenuwstelsel dus!

Stresshormoon cortisol

Eén van de hormonen die je lichaam aanmaakt in stressvolle situaties is cortisol. Dit ‘stresshormoon’ kan je helpen om gefocust en vol energie een spannende of zelfs gevaarlijke situatie het hoofd te bieden. Het stimuleert onder andere je lever om glucose af te geven. Hierdoor krijgen je spieren die gewenste energieboost en kun je kortstondig snel en alert reageren.

Voorkom stress en een uitgeput zenuwstelsel

Als je chronische stress hebt en dus heel regelmatig cortisol aanmaakt, wordt de hoeveelheid suiker in je bloed geleidelijk ook steeds hoger. Daardoor moet je lichaam (meer) insuline aanmaken. Een langdurig verhoogde cortisol- en insulinespiegel kan leiden tot insulineresistentie: de voorloper van onder andere diabetes type 2.

Ook kan je immuunsysteem uitgeput raken. Je voelt je bijna letterlijk opgebrand en ervaart klachten zoals bijvoorbeeld slapeloosheid, vermoeidheid, hartkloppingen, hoofdpijn en somberheid. Alle reden dus maar af en toe de ‘stress-piek’ te voelen en daarna genoeg tijd te nemen om weer op te laden.

Uit je hoofd, in je hart

Yogi’s ontdekten het al lang geleden: onze gedachten kunnen voor een hoop stress zorgen. Je vertelt jezelf voortdurend verhalen. Samskara’s worden die in yogatermen genoemd, automatische gedachten die zich steeds herhalen. Gaan je gedachten vaak over wat je vreest, verlangt of haat Grote kans dat je onnodig veel stress bij jezelf creëert!

Je hoofd ‘uitzetten’? Dat gaat niet. Maar je kunt wel voorkomen dat je niet te vaak en te lang laat meeslepen door je gedachtes. Met yoga: want daarmee kom je ‘uit je hoofd’ en breng je alle focus en aandacht naar je lijf, je adem en je hart.

Door yogaoefeningen kun je je parasympatische zenuwstelsel activeren. Je doorrazende gedachtestroom kalmeert erdoor en je voelt dat je spieren langzaam maar zeker ontspannen. Je komt makkelijker uit de piekerstand en slaapt lekkerder.

Voorkom stress: doe mee met Yoga by Happinez

Oefenen? Op Yoga by Happinez vind je verschillende yogalessen en yogastijlen die je helpen je zenuwstelsel te kalmeren en stress te verminderen. Voorkom stress met deze Yinyoga les, voor meer compassie en geduld bijvoorbeeld of deze fijne les bij stress, angst en onrust.

Nog geen Yoga by Happinez? Probeer het nu de eerste 14 dagen gratis.

DAT WIL IK