Chakra is Sanskriet voor ‘wiel’ of ‘werveling’: chakra’s zijn belangrijke energiecentra in je lichaam die energie opnemen en het daarna door je lijf verplaatsen. Tenzij zich ergens een blokkade bevindt. Chakra yoga is een yogastijl met yogahoudingen om je chakra’s te stimuleren: de energiepunten worden geactiveerd en gevoel kan vrij gaan stromen. Of je nu een beginnende yogi bent of al jaren op de mat staat, Chakra yoga is voor iedereen.
Chakra yoga en de zeven chakra’s
Nanda van Praag, die voor Yoga by Happinez zeven lessen Chakra yoga maakte, is een groot liefhebber van deze yogastijl: “Het mooie aan Chakra yoga is dat het een compleet holistische benadering heeft: ieder energiepunt heeft een fysiek, emotioneel, mentaal en energetisch aspect. In de lessen die ik geef, stimuleer je al deze aspecten per chakra, alsof je een vlammetje aansteekt. Het is een van de meest volledige systemen van yogabeoefening, alles komt erin samen: hoe je omgaat met je lichaam, met je emoties en met je spiritualiteit. Het gaat echt over jouw unieke en persoonlijke levenspad en alle uitdagingen die je daarin tegenkomt.”
Alle chakra’s
In totaal zijn er zeven hoofdchakra’s. Je eerste chakra bevindt zich onder aan je wervelkolom en is verbonden met de aarde: je wortelchakra of basischakra. Je tweede chakra staat in verbinding met je heiligbeen en heet het heiligbeenchakra of sacraal chakra. Langs je ruggengraat omhoog volgen de andere chakra’s met als derde chakra: je zonnevlechtchakra, het vierde chakra: je hartchakra, het vijfde chakra: je keelchakra, het zesde chakra: je voorhoofdchakra of derde oog chakra en het zevende en laatste chakra: je kruinchakra. Deze chakra’s zijn verbonden met ons hele systeem, ons fysieke, mentale en emotionele lichaam. Kan de energie goed door de chakra’s stromen, dan functioneer je op je best en komen je kwaliteiten goed tot uiting. Zo kan het zijn dat je goed verbonden bent met je intuïtie of creativiteit en je emoties in balans zijn. Maar als er ergens een blokkade zit, kan dat voor problemen zorgen en zich uiten in bijvoorbeeld angst, stress of fysieke klachten.
Sanskriet namen
De zeven chakra’s hebben verschillende namen. Hier zie je de meeste benamingen plus de Sanskriet namen op een rij:
Blokkades opheffen met chakra yoga
Chakra’s zijn niet open of dicht, wat je wel eens hoort, maar minder of sterker geblokkeerd. Blokkades kunnen zich uiten op fysiek, mentaal of emotioneel niveau. Elk chakra staat in verbinding met een ander lichaamsgebied. Zodra er een blokkade optreedt in één van deze gebieden, trekt alle energie naar dat desbetreffende chakra. Hierdoor kan er onvoldoende energie naar de andere chakra’s vloeien. Met Chakra yoga en -meditatie kun je de chakra’s stabiel houden en blokkades opheffen. Je kunt je chakra’s in balans brengen door verschillende series yogahoudingen gericht op de chakra’s achter elkaar uit te voeren. Maar je kunt je ook richten op één chakra, op basis van welk chakra op dat moment de meeste behoefte heeft aan extra aandacht. Door blokkades op te heffen kan de energie weer ongestoord door het lichaam stromen.
Volg onze online les het zevende chakra – meditatie voor je kruinchakra
In deze chakrameditatie leidt Nanda je bewustzijn langs alle chakra’s van het wortelchakra naar de kruin met behulp van mudra’s, handoplegging en kleurvisualisatie. Bekijk de onderstaande video om meteen te starten!
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Chakra yoga & Kundalini yoga
Waar het bij Kundalini vaak draait om het laten stromen van de energie van de lagere naar de hogere chakra’s, richt Chakra yoga zich vaak meer op één specifiek chakra. De draaiende bewegingen in een Kundalini yogales om (de Kundalini-) energie op te wekken, komen niet terug in Chakra yoga. Bij Chakra yoga ligt de nadruk minder op het opwekken van energie en meer op houdingen die de chakra stimuleren om blokkades opheffen. Bij Chakra yoga worden de lessen vaak gericht op één specifiek chakra. Nanda van Praag maakte voor ieder chakra een andere yogales, je kunt ze hier volgen.
Symbolen en kleuren
Chakra yoga gaat verder dan alleen het uitvoeren van de houdingen en de ademoefeningen. In de chakraleer speelt voeding ook een belangrijke rol en wordt er ook bewust gewerkt met kleuren. Een visualisatie waarbij je je eigen symbolische beeld maakt van elk chakra, kan een handig beginpunt zijn om tot concentratie te komen. En dat kan weer helpen om de chakra’s te leren voelen. Sommige zieners ervaren chakra’s als oplichtende gebieden of trechtervormige centra. Dit laatste beeld lijkt op de lotusbloem; vandaar dat Indiase wijsgeren duizenden jaren geleden kozen voor de geopende bloemkelk als symbool. Alle chakra’s kregen een eigen bloem, met elk een eigen aantal blaadjes. Daarnaast zijn er ook kleuren aan de chakra’s gegeven. De kleuren verschillen enigszins per stroming, en ook tussen het Oosten en het Westen. Maar ‘goed’ of ‘fout’ bestaat niet op dit gebied.
Test: Stromen jouw chakra’s goed door?
Welke chakra’s kunnen bij jou wat extra aandacht gebruiken? Doe de test en laat daarna met de bijbehorende yogalessen op Yoga by Happinez je energie weer goed doorstromen.
Meer weten over yogadocent Nanda van Praag? Kijk dan op haar website.