Een mindfulness-cursus hier, een yogales daar. We doen van alles om te ontstressen. Stress en burn-out lijken kwalen van de moderne tijd, maar niets is minder waar. Deze vijf tips uit de ‘Yogabijbel’ Bhagavad Gita helpen je omgaan met stress.
Bhagavad Gita: vijf tips
Les 1 omgaan met stress
Stop met labelen
Je wint 35.000 euro met een loterij. Yes! Deze gebeurtenis label je direct als goed. De volgende dag blijkt dat je accountant de boekhouding heeft verprutst. Je bent de Belastingdienst nog 40.000 euro schuldig. Label? Fout! Onbewust ben je de hele dag bezig met dingen labelen in goed en fout, prettig en onprettig. En al die labels, ook de fijne gebeurtenissen, geven stress. De [Bhagavad Gita] zegt hierover: [‘Sukha dukhe samay kritwa, labha labhow, jaya jayow….’] Dit betekent: ‘Behandel genot en pijn, winst en verlies, overwinning en nederlaag hetzelfde.’ Vind je iets heel (héél) leuk? Merk dan op dat er blijdschap in je leeft, maar laat jezelf er niet door meesleuren. Er is blijdschap in je presentie, maar je bént het niet. Daarmee voorkom je dat je wie je bent, laat afhangen van wat je voelt. Want bij blijdschap is het leuk, maar wil je ook depressie zijn? Of woede, of angst? Nee toch? Dus adem, neem afstand en geniet kalm van wat er is.
Les 2 omgaan met stress
Leer ontspullen
Hoe gek het ook klinkt: spullen geven stress. Je hebt bijvoorbeeld een mooie bonsaiboom gekocht. Hij staat prachtig op je dressoir en daar geniet je van. Je moet alleen niet vergeten hem elke week op dinsdag bonsaivoeding te geven, bedenk je op…. vrijdag. Resultaat: stress! Ontspullen is daarom het devies. Krishna gaat nog een stap verder. De kern van stress is leven in [maya], illusie. Slechts wanneer je de sluiers van [maya] optilt, je richt op de eenheid met het Allerhoogste, zul je absolute vrijheid ervaren. Hoe laat jij je leiden door [maya]? Regeren bezittingen en luxe je leven? Doe daar dan stukje bij beetje afstand van. Wat niet wil zeggen dat je jezelf alle luxe moet ontzeggen. Eerst bewustzijn en dan pas, waar nodig, actie!
Les 3 omgaan met stress
Zie het grotere geheel
Werk, kinderen, huishouden, sociale contacten, het vraagt allemaal je aandacht. Toch is het goed om eens van een afstand naar je eigen leven te kijken. Waar gaat jouw hart van open? Wat is voor jou het Allerhoogste? In de [Gita] noemt Krishna dit [Bhakti] yoga. [Bhakti] betekent devotie, liefde en overgave aan iets wat groter is dan jij. Dus zoom uit en kijk wat er nu écht toe doet: help een vriend in nood, maak tijd om met dat inspirerende boek op de bank te ploffen of gun jezelf dat dagelijkse meditatiemoment in de natuur. Dan hoef je ineens niet meer van jezelf naar dat feestje waar je eigenlijk geen zin in hebt. En ben je vervuld van tevredenheid, liefde en …ontspanning.
Les 4 omgaan met stress
Focus op de intentie
Je werkte wekenlang aan dat verrassingsfeestje. Je haalde alles uit de kast. Trommelde iedereen op. En toen… corona. Het feest ging niet door. Mislukt? Zonde van je tijd? Nee. Want succes en mislukking zijn relatief. De [Gita] zegt hierover: [‘Het gaat om de zuivere intentie waarmee je iets doet en niet om het resultaat.’] Dus handel zonder je vooraf al te hechten aan de uitkomst. Want resultaten worden gevormd door universele wetten. En die heb jij niet in de hand. Omarm daarom de ‘goede’ en de ‘slechte’ resultaten. Vertrouw. Leef je leven. En ontwikkel een houding ten opzichte van je handelingen in plaats van de uitkomst daarvan. Krishna noemt dat [Karma Yoga]. Het is de sleutel tot een kalme, lerende geest.
Les 5 omgaan met stress
Ontdek het goddelijke
Geluk. Iedereen wil het. Sommigen vinden het. De [Bhagavad Gita] omschrijft het als volgt: [‘Als de beheerste geest rust vindt in het Zelf en geen enkel verlangen meer kent, dan heb je eenheid met God gevonden.’] Dat is geluk. Het ervaren van het goddelijke in jezelf. Maar hoe vind je dat? Met meditatie. Niet als techniek, maar als ‘poort’ waar je doorheen kunt. Om ‘puur geluk’ te ervaren. Krishna geeft aanwijzingen. Zoek een rustige plek. Ga ontspannen zitten, met je rug recht. En beoefen [Nasikagra Drishti]: richt je aandacht op het puntje van je neus. Dan wordt het stil… Vanuit die stilte richt jij je op je ziel. Het ‘goddelijke’ in jou. Hoe vaker je oefent, hoe stiller het wordt. Je geest komt tot rust. En laat zich niet meer meevoeren door vreugde en verdriet, verwachtingen en teleurstellingen. Je weet: mijn geluk is niet afhankelijk van andere mensen, dingen of succes. Want geluk zit in mij.
Hoe pas jij deze lessen toe in je leven? Wij zijn benieuwd hoe de yogafilosofie jouw inzichten biedt over omgaan met stress. Op Yoga by Happinez vind je een fijne yogales om stress los te laten.
0 reacties
Geef je reactie