Even een dip, beetje down, somber; dát gevoel kennen we allemaal. Maar bij een depressie is er meer aan de hand. Het goede nieuws: wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat yoga kan helpen om sombere gevoelens buiten de deur te houden.
Heb jij weleens last gehad van een depressie? Dat is goed mogelijk, want één op de vijf mensen krijgt er ooit in zijn of haar leven mee te maken. Je voelt je dan langer dan twee weken achter elkaar bijna dagelijks somber en ervaart minder interesse of plezier in de dingen om je heen. Hoe depressie ontstaat? Het is een ingewikkelde mix van aanleg en externe factoren. Ben je geneigd veel te piekeren en heb je veel zelfkritiek, bijvoorbeeld op je uiterlijk of je prestaties, loop je meer kans op een depressie. Ook zijn er aanwijzingen dat veel ‘in je hoofd zitten’ – piekeren, dus – en niet in contact staan met je lichaam de kans vergroot.
Yogahoudingen tegen depressie en burn-out
Yogadocent Alicia Ingruber kreeg jaren geleden een heftige burn-out. ‘Dat was zo eng; alles waar ik vroeger plezier aan had beleefd, liet me opeens koud. Ik kon niks meer; fysiek was ik op. Ik snapte het niet: ik had zo hard gewerkt, zo mijn best gedaan en nu was dit de uitkomst? Inmiddels begrijp ik dat dát juist het probleem was. Ik weet nog hoe ik op een dag de rust vond om 45 minuten in de Kindhouding te liggen en echt te luisteren naar mijn lichaam. Dat had ik zo lang niet gedaan. Inmiddels help ik vrouwen om beter voor zichzelf te zorgen. Om in contact te komen met die vrouwelijke energie vol zelfcompassie en eigenliefde; de energie die ik destijds zo nodig had.’
Yogahoudingen tegen depressie
Deze yogahoudingen zijn geselecteerd door gezondheidszorgpsycholoog en yogadocent Nina Vollbehr en uitgevoerd door yogadocent Alicia Ingruber.
1. Variatie op Kat-Koe (Marjarysasana/Bitilasana)
Met deze houding activeer je je lichaam. Nina Vollbehr: ‘Mensen met een depressie hebben vaak weinig energie en weinig zin in dingen. Bewegen is juist dan belangrijk. Het kan helpen jezelf ook op andere vlakken weer wat te activeren en zo je energie terug te vinden.’
2. Berg (Tadasana)
Deze houding kan helpen meer in contact te komen met je lichaam. Door een bodyscan te doen in Tadasana breng je de aandacht naar wat er van binnen speelt.
3. Zijwaartse Strekking (Indudalasana)
Wanneer geeft jouw lichaam aan dat je moet stoppen? Probeer daar in deze houding goed naar te luisteren. Wat voel je? Voer elke beweging bewust uit en ervaar zowel de prettige als de minder fijne sensaties.
4. Boom (Vrksasana)
Een balanshouding, waarbij focus belangrijk is. Wat gebeurt er als je je evenwicht verliest, en wat zeg je dan tegen jezelf? Analyseer het eens. Kun je af en toe wat vriendelijker tegen jezelf praten?
5. Krijger 1 (Virabhadrasana I)
Voel je krachtig in deze actieve houding. Beweeg bewust en breng je aandacht door je hele lichaam, van je voeten tot je kruin.
6. Brug (Setu Bandhasana)
Deze houding is ontspannend en tegelijkertijd actief. Je hart ligt hoger dan je hoofd, wat ook wel een inversie wordt genoemd. Let in deze houding extra op je ademhaling en voer de bewegingen langzaam en bewust uit.
7. Vlinder (Baddha Konasana)
Dit is een heupopener, waarbij je even helemaal naar binnen keert. Leg de focus op je ademhaling en de sensaties in je lichaam. Wat kom je tegen? En mag alles wat je tegenkomt er ook zijn?
Meer yoga oefeningen tegen depressie? Kom in balans met Yoga by Happinez.
Tekst Annemarije Boersma, Resi Lankester Fotografie Petra Hoogerbrug Visagie Astrid Timmer Styling Esther de Munnik
0 reacties
Geef je reactie